Dorpsbelangen Houwerzijl

home      nieuwsbrieven      activiteiten      terugblik      bestuur      links

Een klokkenstoel in Houwerzijl, Dorpsbudget Houwerzijl

De komende jaren is er geld beschikbaar voor Houwerzijl. Wij willen het dorp graag een plan voorleggen: een klokkenstoel, te plaatsen bij de begraafplaats, naast de parkeerplaats aan de kant van Zwarteweg 6.
Attie Bos kwam op het idee. Ze bedacht dat het ons dorp soms ongemerkt voorbijgaat wanneer een inwoner overlijdt: wat als er dan een klok zou klinken? Ook zou de klok bij oud en nieuw kunnen luiden, en bij andere bijzondere momenten.
Bovendien zou een klokkenstoel de spannende geschiedenis van Houwerzijl laten herleven: in de bloeitijd van ons dorp stond er bij de sluis een toren met een luidklok. De toren is in 1780 gesloopt, maar hoe hij eruit zag is goed te zien op een kaart uit 1685. Hij was behoorlijk hoog en had een scherpe spits:

Aad van den Bemt nam de torenspits van de oude toren als uitgangspunt voor een schets van de klokkenstoel. In totaal zo’n 6 meter hoog. Dat is de afbeelding bovenaan deze webpagina.

Een klokkenstoel als deze zal ergens tussen de 15.000 en de 30.000 euro kosten. We weten dat nog niet precies omdat we nog allerlei keuzes moeten maken. Een nieuwe klok laten gieten is duur; zullen we dus een gebruikte klok kopen? Moet de klok als geheel bewegen bij het luiden, of alleen de klepel? En met welke partners willen we de klokkenstoel bouwen? Als we er een leer-werkproject van zouden kunnen maken, kan dat fors geld schelen. Enzovoort.

We willen nu eerst graag met de inwoners van Houwerzijl overleggen. Als het dorp ons plan niks vindt, gaan we er niet verder mee. Als het wel in goede aarde valt, willen we overleggen hoe we verder gaan. Binnenkort zullen we u dus in samenwerking met de Commissie Dorpsbudget en Dorpsbelangen uitnodigen voor een ‘klokkenstoelgesprek’.

We ontwikkelen dit plan met z’n vieren: naast Attie Bos (Vliedorpsterweg 1) en Aad van den Bemt (Zwarteweg 6) zijn dat Jan Mulder (Hoofdstraat 53) en Hans Fidom (Zwarteweg 4).

Commissie dorpsbudget Houwerzijl

Jan de Keijzer
Eric Sinnema
Andre Pleszynski
Petra Polman

Hoofdstraat 1b
9973PD Houwerzijl
dorpsbudget@houwerzijl-dorp.nl


Dorpsbelangen Houwerzijl
Postadres: Havenstraat 1 ~ 9973 PL Houwerzijl