Dorpsbelangen Houwerzijl

home      agenda      terugblik      bestuur      links

Het Speelbos in Houwerzijl

Naast De Theefabriek bevindt zich een bosje, dat ecologisch onderhouden wordt. Vrijwilligers uit het dorp spelen hierbij een belangrijke rol. Elk jaar worden er ongeveer vijf Doe dagen georganiseerd.
In 2013 werd hier een speelgelegenheid gemaakt voor de kinderen, met onder andere een pomp waar grondwater meer naar boven gehaald wordt en een kabelbaan.


Houwerzijl heeft geen dorpshuis, maar er was wel behoefte aan een ontmoetingsplek voor de bewoners. Alex den Braver bouwde met cortenstaal een vuurplek, die vanwege de vorm al snel de Ui ging heten. Hier komen de Houwerzielsters bij elkaar om bijvoorbeeld Oud & Nieuw en het Zomerfeest te vieren. Allerlei activiteiten, zoals het Sint Maarten-lopen, worden hier gezamenlijk afgesloten.

Onder de naam Dorpshuis Zonder Dak werd in 2019 een plan ontwikkeld om de leefbaarheid van Houwerzijl verder te versterken. De huidige functies van het Speelbos worden aangevuld. Informatie over het plan staat hier.

In december 2019 werd gestart van de uitvoering van het project Dorpshuis Zonder Dak. Met veel enthousiasme werd gewerkt aan een insectenhotel, dat nu aan de rand van het Speelbos bij de parkeerplaats van De Theefabriek staat.
Verspreid door het Speelbos werd een twintigtal duurzame nestkasten voor o.a. vleermuizen, spreeuwen, mezen, roodborstjes en roodstaarten opgehangen.


Begin 2020 is door aannemer Gepetto uit Leens een begin gemaakt met de bouw van een Koek en Zopie met opslagruimte voor brandhout en goederen (o.a. serviesgoed, windschermen, gereedschap, etc.).


Dorpsbelangen Houwerzijl
Postadres: Havenstraat 1 ~ 9973 PL Houwerzijl