Dorpsbelangen Houwerzijl

home      nieuwsbrieven      activiteiten      terugblik      bestuur      links

Aanplant nieuwe bomen, Dorpsbudget Houwerzijl

Afgelopen zomer werd vanuit Dorpsbelangen Houwerzijl gevraagd of inwoners voorstellen hebben ter verbetering van de leefbaarheid in het dorp. Wij, Harry en Harmina Kamp, wonende aan de Hoofdstraat nummer 16, zouden meer groen c.q. bomen in de Hoofdstraat willen. Als je naar foto’s van Houwerzijl uit het verleden kijkt dan staan er veel bomen en is er veel groen.

Nog maar 15 jaar geleden was het ook groener. Nu is het winderig, kaal, open en onaantrekkelijk. Het open landschap loopt door tot in het dorp. Het werd een project. Uit de enquête, die medio 2020 is gehouden, bleek voldoende steun voor dit project.

Er staan nu 3 armetierige krentebomen die een slechte start hebben gehad, er zijn bomen gekapt en het onderhoud van het openbaar groen in de perken is net voldoende. Hulde voor de inwoners die hun perken top onderhouden. Wij denken dat de entree van Houwerzijl vloeiender, groener en fraaier kan. Wij denken dat meer groen de entree optisch zal versmallen en dat verkeer mogelijk met een minder hoge snelheid het dorp binnenkomt. Wij denken ook dat met de steeds warmere zomers meer bomen voor meer schaduw en mogelijk verkoeling zal zorgen, al is het maar gevoelsmatig.

Allereerst zijn wij langs de deuren van de Hoofdstraat gegaan. Bijna iedereen is positief met natuurlijk de nodige op- en aanmerkingen (allemaal genoteerd). Wij ontdekten het project 'Bomen in het waddenlandschap' van o.a. de Groninger Bomenwacht en zij bieden een geselecteerd aantal bomen aan tegen een lage prijs. Meer info staat op de website van Landschapsbeheer Groningen .

Vervolgens is gekeken naar mogelijke plekken voor bomen en niet alleen in de Hoofdstraat. Veel bomen zijn voor de Hoofdstraat niet geschikt, er zijn beperkende groeiomstandigheden en er zijn regels van o.a. de gemeente voor b.v. hoogte en breedte. Het beeld van vroeger zal er (helaas) niet meer komen maar het kan zeker anders dan nu.

Wij hebben een voorstel geschreven zowel voor de plekken als het soort boom. Het is de bedoeling dat dit in 2 fasen gebeurt want het planten kan maar tot en met maart.

Voorstel bomen

20 x Salix alba (gewone of schietwilg) in groepjes van 4 stuks. Kleur op de kaart lichtgroen.

- Hoofdstraat aan de noordzijde van de weg, na het entreebord van Houwerzijl
- Einde Dijksweg, vlak voor einde gemeentegrond.
- Zwarteweg, na de bocht.
- Langs begin fietspad naar ‘Ol weem’.
- Einde Zwarteweg, bij begin fietspad naar Niekerk.

1x Quercus robur (zomereik). Kleur op de kaart paars.

- Kruising Hoofdstraat/S. de Jongstraat. Over de onderbeplanting/inhoud van het groenperk volgt nog een plan.

10 x Ulmus ‘New Horizon’ resista (iep). Kleur op de kaart bruin.

- Rechts in de slootswal langs de Zwarteweg.

8 x Carpinusbetulus ‘Frans Fontaine’ (haagbeuk). Kleur op de kaart oranje.

- In de Hoofdstraat tussen huisnummer 2 en 16 (zuidzijde).
- In de groenperken en 1 bij Hoofdstraat 1 (noordzijde). Voor eenheid in straatbeeld de 3 krentebomen die nu in de grotere groenperken staan vervangen door deze boom.

14 x Populuscanescens (abeel). Kleur op de kaart donkergroen.

- Entree dorp Hoofdstraat.

Dit jaar starten we met de Hoofdstraat en de Zwarteweg. Vervolgens komen de overige straten aan de beurt. En dan zijn er nog de groenperken in de Hoofdstraat. Graag ontvangen we daar ideeën voor maar ook hulp. Hoe pakken we die aan? Kortom maak Houwerzijl groener en doe mee!

U kunt vragen of opmerkingen nu mailen naar dorpsbudget@houwerzijl-dorp.nl.

Commissie dorpsbudget Houwerzijl

Jan de Keijzer
Eric Sinnema
Andre Pleszynski
Petra Polman

Hoofdstraat 1b
9973PD Houwerzijl
dorpsbudget@houwerzijl-dorp.nl


Dorpsbelangen Houwerzijl
Postadres: Havenstraat 1 ~ 9973 PL Houwerzijl